Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film